Social hållbarhet

Att vara normsmart är precis det jag tänker social hållbarhet handlar om, ett begrepp som kan kännas väldigt diffust. Men för mig handlar det om att bygga ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade, alla får vara med. Det handlar också om ett samhälle där vi som människor ska hålla som sociala varelser även i framtiden. Där vi behöver tänka om hur vi lever och vad vi gör, för att både vi själva och samhället ska finnas kvar för våra kommande generationer.

Så, vad kan du göra?

  1. Fundera över vilka normer du själv följer gällande arbete, miljö, livsstil, hälsa, relationer. Är det så du vill leva? Eller gör du det för att normen säger att du ska det? Är det ett liv du kan leva även om 5 år? Om 10 år?
  2. Börja förändra och testa nya vanor.
  3. Gör medvetna val.

 

Ibland kan normförändring vara enkelt, speciellt om förutsättningarna ges. Exempelvis har jag det senaste året förändrat min sopsortering markant. Jag flyttade nyligen till en bostadsrätt med ett helt fantastiskt soprum i källaren, jag kan sortera precis allt, glödlampor, papper, plast, elektronik, ja, allt! Så, med enkelhet, kan jag nu alltså sortera mina sopor bara genom att gå ner i källaren, något som tidigare krävde resor till både tippen och sopsorteringsstationen i närheten. Resor med bil dessutom. Jag fick en nudge, en liten puff i rätt riktining.

Beteendeförändringar, normförändringar, kan behöva en liten knuff för att sedan bli till på riktigt. Klurigt blir det dock när det kommer till hur vi är som personer, som medmänniskor. Jag vill ha hjälp med detta, hjälp mig skapa ett socialt hållbart samhälle fyllt med kloka, reflekterande, goda, normsmarta människor! Vill du vara med?