Om Normsmart

1979 föddes jag i Kirkenes, längst upp i Nordnorge, och livet har sedan dess tagit mig runt jorden på olika vis. Jag har bott i Sydamerika och Frankrike, rest runt och även flyttat runt i Sverige. Jag har känt mig hemma och jag har känt mig borta, blivit inkluderad och exkluderad, jag har lärt mig och utvecklats, jag har blivit Normsmart!

2014 berikades mitt liv med en unge, en helt fantastisk unge, som jag vill göra allt för och som jag innerligen hoppas kommer leva i en inkluderande värld i framtiden. Mitt barn är mitt allra största varför, varför jag brinner för normförändring. Vår familj följer nämligen inte normen, vi är en regnbågsfamilj, och jag hoppas att vi alltid kommer kunna vara precis så som vi är, oss själva.

Under hösten 2017 var det dags för en ny resa, Normsmart AB. Jag lämnade min tjänst på socialförvaltningen för att förverkliga min dröm om att arbeta för ett mer inkluderande samhälle. Jag blev certifierad Normingenjör genom Add Gender och under utbildningen insåg jag att karta och kompass för resan redan fanns i min hand, det var bara att börja styra båten i en Normsmart riktning.

Min akademiska bakgrund är bred. Utbildad socionom på Göteborgs universitet, samt läst etnologi och antropologi, på Stockholms universitet och Pontificia Universidad Católica de Chile. En perfekt grund för att djupdyka i människans sociala och kulturella rum.

Genom Normsmart arbetar jag för ett socialt hållbart samhälle där allas lika värde står i centrum. Med föreläsningar, workshops och handledning hjälper jag företag och organisationer att synliggöra begränsande/exkluderande normer för att istället bygga möjliggörande/inkluderande normer. Vi behöver ställa om, om framtiden ska vara socialt hållbar. Vill ni vara med på resan?

— Erika Haanaes, VD på Normsmart AB

 

Nyfiken?

Läs mer om att bli Normsmart

Läs mer om social hållbarhet